Кредит готівкою

Додатковою ілюстрацією цього стала девальвація національної валюти — тенге. У серпні за одну ніч тенге подешевшав на 30%, до 250 за один долар. До теперішнього моменту курс долара в Казахстані виріс вже до 330 тенге за долар, і хоча намітилася тенденція до поступового зміцнення, ніхто з експертів не вірить, що нацвалюта дійде навіть до позначки в 300 тенге / долар. В уряді пояснюють кредит готівкою, що це потрібно, щоб уникнути повноцінного дефолту Казахстану і не розтратити весь фонд національної стабільності, який і так поступово зменшується.

При цьому президент Назарбаєв вже не згадує про Митний союз або Євразійському Економічному Співтоваристві як про засоби розвивати торгівлю і економіку. Він говорить про те, що країна повинна вчитися у Канади або Австралії, так як обидві ці держави обрали шлях ресурсних економік і поки змогли уникнути криз.

За багато років свого розвитку Казахстан покладався на експорт нафти і газу, а також великі інфраструктурні проекти і тепер опинився в ситуації, коли низькі ціни на ресурси позбавили його припливу інвестицій і заморозили багато починань.

Багато в Астані бачать своє спасіння в залученні китайських грошей в рамках побудови Пояси економічного розвитку «Шовковий шлях». Казахстан вже підписав кілька угод на отримання $ 4 млрд інвестицій. Але навіть цього буде мало, якщо ціни на сировину будуть продовжувати падати ще кілька років. Тоді Нурсултан Назарбаєв виявиться в ситуації, коли потрібно буде починати реформи або готуватися до соціальних потрясінь. А цього він уникав усіма силами вже більше 20 років.

«Шовковий шлях». Казахстан вже підписав кілька угод на отримання $ 4 млрд інвестицій. Але навіть цього буде мало, якщо ціни на сировину будуть продовжувати падати ще кілька років. Тоді Нурсултан Назарбаєв виявиться в ситуації, коли потрібно буде починати реформи або готуватися до соціальних потрясінь. А цього він уникав усіма силами вже більше 20 років.

Оставьте комментарий